Hikaye’nin başını kaçırmamak ve konuya daha hakim olmak için bir önceki yazım olan Air Jordan’ın Doğumu adlı yazımı okuyabilirsiniz.

Nike, Jordan ile sonunda sözleşme imzaladı ve ayakkabılar geliştirilmeye başlandı, ve adının Air Jordan olmasına karar verildi ( “Prime Time“ ayakkabı için düşünülen bir başka isimdi). İlk Air Jordan’ın çıkması ile birlikte Nike, sadece ilk 2 ayda 70 milyon dolar değerinde ayakkabı sattı.

“Biliyorum herkesin gözü üzerimde.“ dedi Jordan çaylak sezonun başında. “Yaptığım bazı şeyler beni bile şaşırtıyor. Her şey planlı değil, bazen sadece oluyor. “

Jordan, Air Jordan 1’larını aslında 1984-85 sezonunun başında giyememişti, imza ayakkabısı 1985 yılının nisan ayına kadar piyasaya sürülmemişti. Bunun yerine, Air Jordan 1’a benzeyen 35$’lık basketbol ayakkabısı olan Nike Air Ship’in farklı renkli hallerini giydi.

Air Ships

En başından beri sınırları zorlayan Jordan, ilk olarak 18 Ekim 1984’de bir sezon öncesi maçında New York Knicks’e karşı Kırmızı-Siyah Air Ship ayakkabıları giydi. NBA yetkilisi David Stern, NBA’in “Forma Bütünlüğü“ kuralını ihlal eden Jordan’ı pek hoşnut karşılamadı (kurala göre oyuncuların ayakkabıları hem takım formalarını hem de takım arkadaşlarının ayakkabıları ile uyumlu olmalıydı).  NBA yönetimi Strasser’a yolladığı mektupta “Bazı kırmızı-siyah NIKE basketbol ayakkabılarını giymek“ yasak diyordu. Bu vaka’nın devam etmesi durumunda Jordan’a her renk kuralına uymayan bir ayakkabı giymediğinde 5 bin dolarlık bir ceza kesilecekti. Tabi bu cezayı da Nike üstlendi.

Bulls yönetimi de Jordan’ın bu renk tercihleri ile birlikte verdiği mesajdan endişe duymaya başlamıştı. Geri kalan herkes’den üstün olduğunu mu düşünüyordu? O zamanlarda NBA oyuncuları beyaz ayakkabı’nın üzerinde sadece formaları ile uyumlu olması için bir ilave renk olan ayakkabı giyiyorlardı. Bu bir takım oyunuydu ve herkes sahadaki ayakkabıların gösterişli olmaması gerektiği konusunda hem fikirdi.

Jordan kendi yeni ayakkabılarının renkleri ile ilgili bi şart koymuştu. “O ayakkabıyı giyemem, onlar şeytanın renkleri“ demişti, sebebi ise kolej takımının ezeli rakibi, nefret edilen NC State’in renkleri olması idi.

“Michael, Chicago Bulls’un renklerini Carolina mavisi yapmasına ikna edemediğin sürece o renkler senin de renklerin“ dedi Strasser cevap olarak.

Sneaker koleksiyoncusu ve eski ProServ çalışanı Kris Arnold’un söylediğine göre, Nike’ın asıl planı, 2 ana Air Jordan rengi çıkarmaktı. Biri beyaz/Siyah/kırımızı (şimdiki “Black Toe“) iç saha maçları için, ve siyah/kırmızı (şimdiki “Bred“) deplasman maçları için.

Fotoğrafçı Chuck Kuhn ve Jordan Chicago’da 2 gün boyunca iki ayakkabı modeli ile de fotoğraf çekimi yaptı ama ayakkabı hala klasik Wings logosuylaydı (kanatlı logo). İlk çekimlerin ardından LIFE dergisi’den Jacobus Rentmeester da Jordan’la fotoğraf çekimi yaptı ve o efsanevi pozu yakaladı, sonrasında ikon haline gelen Jumpman logosu silüeti.

Wings logosu tamamlandıktan sonra, Jordan’ın ligde giyeceği tüm ayakkabılara basıldı. Jumpman logosu ise 1988’deki Air Jordan 3’e kadar hiçbir ayakkabıda görülmedi. Air Jordan 1, hem Nike Swoosh’unun hem de Jordan Wings’inin bulunduğu tek ayakkabıydı (2016, Air Jordan 31’e kadar).

Nike, ceza kesilme riskini önlemek için, NBA renk kurallarına uyan alternatif bir model çıkardı. Şuan ki adı ile “Chicago“ modeli. Perde arkasında tüm bu olaylar yaşanırken, Michael Jordan ilk olarak 17 Kasım 1984’de Philadelphia 76ers’a karşı Air Jordan 1’larını giydi ve sezonun geri kalanında Air Ships ve Air Jordan 1ları değişerek giyindi.

Jordan, All-Stars hafta sonunu fırsat olarak gördü ve siyah/kırmızı Air Jordan 1’larını, smaç yarışması resmi bir NBA maçı olmadığı için, smaç yarışmasında giyindi. Ayakkabıları gördükten sonra NBA yönetimi 25 şubat 1985’de Nike’a bir mektup daha yolladı ve Jordan’ın siyah/kırmızı renkli ayakabbıyı giyemeyeceğini hatırlattı. Nike bu “yasaklı“ mektupları efsaneleştirmek ve Air Jordan’lara karşı bir hype yaratmak için bir reklam filmi çekti.

Jordan 1986’da katıldığı bir talk show’da David Letterman’a “siyah/kırmızı model ayakkabı modelini giyinmek yasak çünkü içinde hiç beyaz yok“ diyerek ülkede çok ses getirmişti. Programın devamında Letterman’ın “Ayakkabıların yasak çünkü çirkinler“ esprisine Jordan cevap olarak “Hey, evet sana katılıyorum, çirkinler“ demişti.

Çirkin yada değil, “banlı“ ayakkabılar Nike marketing ekibine, ayakkabıyı bir başkaldırı hareketi olarak pazarlaması için alan yaratmıştı ve bu sayede satışlar zirveye ulaşmıştı.

Michael Jordan, 1985-86 sezonunda Air Jordan 1 giymeye devam etti, ama kampanyanın başında sakatlanıp 64 maç kaçırdı. Jordan mart ayında geri döndüğünde, Nike yeni cırcırtlı bilek destekli yeni bir Air Jordan 1 çıkarmıştı.

O günden bugüne 23 farklı renkte farklı model OG Air Jordan 1 satışa çıktı, ve bundan kat ve kat daha fazla kombinasyonun satışa çıkmadan rafa kaldırıldığı söyleniyor.